Informatie-en-verhalen

Het verhaal achter het etiket.

 

 

Met de De Quinta was ik er vrij snel uit. Op basis van een aardewerk schaaltje met een afbeelding van een boerderij wilde ik de De Quinta uitwerken. Vlakbij Arraiolos waar wij de wijnboerderij hebben, ligt Redondo. Dit dorp staat bekend om zijn mooie aardewerk dat met de hand op een naïeve manier wordt beschilderd. Vanaf een klein schoteltje heb ik de afbeelding bewerkt en de naam De Quinta gegeven. De naam is een beetje Nederlands en Portugees.

‘De’ staat in het Portugees voor; Van de ..  Quinta is Portugees en betekent; boerderij.
Dus De Quinta = Van de boerderij. Voor ons simpel. Voor het wijninstituut in Portugal was dat lastig uit te leggen. Uiteindelijk is het gelukt! Het eerste etiket was een feit en de wijn kon komen.
Het tweede etiket heeft betrekking op de naam van onze boerderij. Poço Calvo wat kale put betekent. In het dal waar wij wonen hebben de paden geen naam. Dus als je ons komt bezoeken dan vraag je in het dorp naar de Hollanders die naast Thomas en Rosinda wonen in de boerderij Poço Calvo. Logisch toch? Op de afbeelding zie dan ook de put en de wastank afgebeeld. Toen wij in Portugal woonde, lees 1979 - 1982, was dit het water wat wij en onze buren dagelijks gebruikte! Dus geen kraan in huis maar waterputte! De buren kwamen twee keer per dag met een karretje met daarop twee aardewerk kruiken om het gezin van 7 personen te voorzien van water. De wastank werd gebruikt voor de was. Hettie kreeg een keer per week schoon water waarna het water wegliep naar de moestuin. De was werd dus met natuurzeep gedaan. Ook in de winter ging de was gewoon op de hand. En nog steeds vind je dit gebuik terug op het platteland. Want niet elke boerderij is voorzien van een waterleiding en elektriciteit. Deze eenvoud wilde wij op het etiket tot uiting brengen. Zo is ook de wijn. Eenvoudig maar toch krachtig van inhoud! 

De naam van de derde wijn was ook vrij eenvoudig. Het moest een woord zijn om liefhebbers van wijn te bereiken. Mensen te betrekken bij de mooie dingen die Portugal te bieden heeft.
Zelfs zijn we erg betrokken bij onze wijnboerderij, het proces van wijn maken en de mensen die daar aan mee willen doen. Dus: Betrokkenheid. Empenho in het Portugees.
Dan de uitvoering. Hoe maak je op een etiket duidelijk dat je mensen wilt betrekken bij wijn maken in Portugal? Waar baseren mensen hun keus op als het gaat om wijn kopen?
Dus ben ik naar supermarkten gegaan en bij het wijnschap mensen gaan ondervragen naar hun keus. En écht, zoveel mensen zoveel meningen! Dus terug naar mijn eigen gevoel en inzicht over betrokkenheid op het etiket. Uiteindelijk is het een afbeelding geworden waarin ik wil laten zien dat het genieten van wijn in Portugal iets is dat iedereen wel zou willen. Betrokken zijn bij de mooie dingen van Portugal.




Onze wastank! Hier links voor heeft Hettie onze kleding staan wassen. We praten dan over 1979 - 1982! Één keer per week werd het water verschoond. Het water van deze wastanken liep dan de moestuin in. Dus wassen met natuurzeep. Zowel zomers bij ruim 40 graden als in de winter bij 5 graden. Het was een mooie tijd!


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies